30.06.2016- 30.06.2016
Kadın Çiftçiler İle Alternatif Ürün Stevia (Şeker Otu) Yetiştiriciliği Ve Sanayiye Kazandırılması Projesi

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yürütülen "Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi" kapsamında kadın çiftçilerin eğitimlerle mesleki beceri kazanmaları sağlanarak tarımda kadın istihdam oranı ve girişimcilik kapasitelerinin artırılması, bölgesel kalkınmaya katkı sağlanması amacıyla iller tarafından kadın çiftçilere yönelik hazırlanan projeler değerlendirilerek hayata geçirilmektedir.
Ülkemizde yaklaşık 7 yıllık bir geçmişi olan sıfır kalorili Stevia (şeker otu) bitkisi Gaziantep ilinde ilk olarak 2014 yılında Bakanlığımızın desteği ile "Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi" çerçevesinde uygulanmıştır. Bitkinin gelişimi 2014 ve 2015 yılında incelenmiş ve Gaziantep ikliminin Stevia bitkisi yetiştiriciliğine uygun olduğu gözlenmiştir. Yürütülen bu çalışma sonucunda Bakanlığımıza 2015 yılında "Özel Proje" kapsamında "Kadın Çiftçiler ile Alternatif Ürün Stevia (Şeker Otu) Yetiştiriciliği ve Sanayiye Kazandırılması Projesi" ("Stevia Üretelim, Tatlı Konuşalım, Gaziantep'te Buluşalım") değerlendirilerek Bakanlığımızca 2016 yılı yatırım programına alınmıştır. Bu kapsamda "üreten çiftçi, işleyen sanayici" işbirliğinin oluşturulması hedefiyle 2 aşamalı yürütülecek olan projenin açılış toplantısı 1 Haziran 2016 tarihinde gerçekleştirildi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet KARAYILAN'ın açılış konuşması ile başlayan toplantı da; bu projenin Gaziantep kadın çiftçileri ve sanayicileri açısından çok önem arz ettiğini, projede 43 kadın çiftçinin İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İŞKUR, Şahinbey ve Karkamış Halk Eğitim Müdürlükleri işbirliğinde MEB Hayat Boyu Öğrenme Programı Kapsamında 11 günlük "Yaprağından Faydalanılan İlaç ve Baharat Bitkileri Yetiştiriciliği" Programı konusunda sertifikalı eğitim aldıklarını, yine kadın çiftçilerin Stevia (şeker otu) bahçelerine damla sulama sistemlerinin yerleştirildiğini ve pazarlamada farkındalık yaratmak amacı ile Stevia (şeker otu) yapraklarını kurutmada kullanılacak Güneş Enerjili Kurutma Sistemli Fırınların alınması çalışmalarını yaptıklarını ifade etti. KARAYILAN;  Gaziantep'te tarımsal üretim sektörü ile sanayi sektörünün çok iyi bir şekilde koordineli çalışabilecek bir potansiyeli olduğunu ve Stevia (şeker otu) işleme sektörünün Gaziantep'te kurulmasını arzuladığını, bunun için kurum olarak yapılabilecek her türlü çalışmaya hazır olduklarını belirterek proje ortakları olan Ticaret Borsası ve Şekerciler ve Kuruyemişçiler Odası ile de güzel bir işbirliği içerisinde olduklarını, "İnsanı Yaşat ki Devlet Yaşasın" düşüncesi ile yürüttükleri bu çalışmaların Gaziantep iline hayırlı olması dileği ile projede emeği geçen bütün arkadaşları kutladığını dile getirdi.
Gaziantep İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nde görevli Tekniker Proje Koordinatörü ve Yürütücüsü Aysel ESKİCİ proje hakkında detaylı bilgi içeren sunum ile Gaziantep Üniversitesi Gastronomi Bölümünden Yrd. Doç Ali ÖZKAN Stevia ve Sakkarozun insan beslenmesi açısından önemi hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Proje danışmanlığını yürüten Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesinden Doç. Dr. Osman KOLA ise Stevia (şeker otu) bitkisinin insan beslenmesi ve sağlığı açısından önemi, dünyadaki yeri ve pazar değeri ile sanayiye kazandırılması gibi pek çok konuda katılımcıları aydınlatan bir sunum gerçekleştirerek bu noktada Gaziantep sanayicilerinden destek beklediğini ve konu ile ilgili İl Müdürü ve proje ekibi ile birlikte Gaziantep'in önde gelen firmalarına bu konuda detaylı bir sunum gerçekleştirdiklerini ve bu gelişmelerin umut verici olduğunu belirtti.
Programda; Bakanlık yetkilileri, Ticaret Borsası, Şekerciler ve Kuruyemişçiler Odası, Antep Fıstığı Araştırma İstasyonu, baharatçılar, aktarlar, Halk Sağlığı Müdürlüğü, Gaziantepli kadın çiftçi ve eşleri, tatlı ve çikolata sektörü, beslenme ve diyet uzmanları ve akademisyenlerin katılımı ile farklı alanlarda çalışan ve ortak noktası tatlı ve insan sağlığı olan birçok kesimin bir arada olması sağlandı.